Samarbete med Civilförsvarsförbundet

Det är dagarna mellan jul och nyår, och således ett tyst och lugnt öppet kontorslandskap på länsstyrelsen denna veckan. Det återstår officiellt tre av Medborgarprojektets från början 115 arbetsdagar och 2011 övergår lika snart till 2012. Men det är ingen ursäkt att ligga på latsidan!

Länsstyrelsen i Kronobergs län har sökt och beviljats medel från 2:4 anslaget (Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap) för att fortsätta utveckla arbetet med kriskommunikation i vardagen. Det innebär att arbetet som startades under namnet Medborgarprojektet kommer att fortsätta utvecklas under hela 2012, och förhoppningsvis ännu längre.

I mitten av januari börjar det nya ”mötesåret” och flera dagar är redan inbokade för träffar med arbetsgrupper både regionalt och nationellt, samt ett möte som jag förbereder idag – med Civilförsvarsförbundet i Kronoberg. Det tidigare samarbete som funnits länsstyrelsen och Civilförsvarsförbundet emellan kommer sannolikt återupptas och rota sig på nytt under 2012. Det finns redan ett samarbete på lokal nivå, vilket både är betryggande och ger förutsättningarna för ett regionalt samarbete en flygande start.

Såhär skriver Civilförsvarsförbundet själva på sin hemsida:

”Civilförsvarsförbundet är en idéburen, medlemsdriven organisation för säkerhet till vardags och vid kris. Vi finns för att utbilda, informera och hjälpa. 

Civilförsvarsförbundet lär ut säkerhetsmedvetande. Med hjälp av lokalföreningar och instruktörer runt om i hela Sverige ordnar vi korta kurser om 2 – 8 timmar. Vi lär dig klara nödsituationer som längre elavbrott, förorenat dricksvatten, en längre tids isolering eller nödsituationer utomhus. Kurserna arrangerar vi i nära samarbete med de myndigheter som har ansvaret. 

Vårt mål är att allmänheten ska bli tillräckligt rustad för att själv kunna förebygga och hantera nödsituationer. Olyckor, kriser, väderförändringar – allt kan man förebygga och hantera. Ju fler som kan hantera krissituationer, desto bättre klarar vi oss tillsammans när kriser drabbar oss. 

Vi välkomnar både medlemmar och kursdeltagare oavsett ålder, kön och etnisk bakgrund. Det viktigaste är att du vill göra något för din egen och samhällets säkerhet.”

Hitta Vilse, en av kurserna för barn som förbundet anordnar.

Följ hur samarbetet utvecklas här på bloggen!

/Martina

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s