Projektmöte

Idag har arbetsgruppen i Medborgarprojektet (med representanter från Värends Rtj, Älmhults kommun och Rtj Ljungby) träffats och brainstormat hur vi kan använda den matris/modell som MSB tagit fram för sitt arbete med den enskildes roll och ansvar.

20111215-132901.jpg

Så snart minnesanteckningarna är klara kommer jag att fylla på detta inlägg!

Från minnesanteckningarna:

Under mötet arbetade vi med att identifiera vilka rubriker i MSB:s modell som är aktuella/intressanta för oss att arbeta med, och kunna använda som en grund då vi ska presentera vårt arbete för organisationerna i Krissamverkan Kronoberg. Modellen innehåller rubriker såsom ”Det som hotar” vilket kan översättas till den hot- och riskskala som vi kommer att arbeta med, ”mål”, ”målgrupp” och vilken ”förmåga som ska skapas”.

Hot – följande hot identifierades som relevanta att arbeta vidare med. Motiveringen är att konsekvenserna för samtliga dessa händelser kan förmildras genom att varje individ är medveten om att händelsen kan inträffa, vet sitt ansvar, och därmed eventuellt redan har en viss kunskap eller förberedelse. Vi utgick medvetet från en bred kategorisering, beroende på den målbild vi ser framför oss.

  • Naturkatastrofer
  • Stort el-bortfall
  • Avbrott i vattenförsörjningen
  • Kärnteknisk olycka
  • Kemikalieutsläpp
  • Storbrand
  • Epizooti / Pandemi

Även vad vi inom Krissamverkan Kronoberg vill ”satsa på” kommer in under denna punkt. Huvudmålet kan sammanfattas med att ”Minska sårbarheten/öka beredskapen”, och ”tillgängliggöra information – anpassat efter språk, plats, form osv.”. Vi vill att den allmänna kunskapen om kriser, risker och beredskap ska öka, eller att man får en liten påminnelse om det. Den huvudsakliga förmågan som vi vill skapa, eller snarare ge en förutsättning för, är en ”Grundkunskap i egen beredskap och ansvar”.

Även om det tar sin lilla tid att ta sig framåt med projektet så upplever jag ändå att vi är i fas på alla håll – med samarbete från lokal till nationell nivå. Det gäller ändå att inte sluta vara ifrågasättande mot sig själv och sitt arbete, för att hitta en hållbar strategi för att nå ut på ett önskvärt sätt. Under de kommande veckorna kommer vi att jobba vidare med projektet och 13 januari sker nästa möte. Då ska vi sätta en tidsplan och diskutera SMARTA mål!

Tidigare idag fick jag ett intressant mail från Göran Lindmark  på MSB med väldigt viktiga frågor att ha i åtanke i detta arbete, dessa presenteras närmare här i bloggen imorgon.

/Martina

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s